Zijn bacteriofagen de nieuwe antibiotica?

Type project: 
haalbaarheidsstudie
Subsidiebedrag: 
€ 10.000,-

Ooit waren antibiotica dé uitvinding om mens en dier van bacteriën te verlossen. Bijna honderd jaar later blijken de ziekteverwekkers steeds resistenter te worden tegen antibiotica. Pantex Holland wil daarom met de steun van CrossRoads2 onderzoeken of de inzet van bacteriofagen in aanvullend diervoeder ervoor kan zorgen dat duiven gezond blijven en geen antibioticakuur hoeven te ondergaan.

E. coli is één van de meest voorkomende bacteriën in de dikke darm van mens en dier en is nodig voor onder andere het verteren van voedsel. De bacterie kan echter schade aanrichten als ze zich door een verlaagde weerstand begint te verspreiden. Vandaag wordt een E. coli-besmetting met antibiotica bestreden, maar vanwege de steeds vaker voorkomende resistentie moeten er alternatieven gezocht worden. Pantex Holland, Nederlandse distributeur van veterinaire farmaceutische producten, ontdekte bacteriofagen als mogelijke substituut voor antibiotica.

Vijand van de bacterie

Bacteriofagen, of kortweg fagen, zijn virussen die specifiek één soort bacterie aanvallen. Om de juiste E. coli-bacterie te bestrijden, moet gezocht worden naar die ene ‘vijandfaag’. Er bestaat namelijk geen breed toepasbare faag, zoals dat wel het geval is voor antibiotica. Het voordeel van fagentherapie is daarentegen dat andere organismes niet worden beschadigd en dat ze geen resistentie opwekken.

In Nederland en België is fagentherapie (nog) geen erkende behandeling, maar in Georgië wordt al gedurende ruime tijd geëxperimenteerd en behandeld met deze virussen. Daarom schakelt Pantex Holland de hulp in van het Georgische Eliava Instituut, een instituut met decennialange expertise in fagentherapie. Het instituut beschikt over een databank waaruit de fagen geselecteerd kunnen worden. Vervolgens worden de fagen geïsoleerd, opgekweekt en naar Nederland opgestuurd, waar Pantex ze mengt in zijn aanvullend diervoerder, in combinatie met vitaminen en mineralen.

Veldtesten bij duiven

Via een CrossRoads2-haalbaarheidsstudie wil Pantex onderzoeken of de piste van bacteriofagen technisch inzetbaar en werkbaar is. Vlaams dierenarts dr. Rans zal daarom verschillende testen uitvoeren op sportduiven, waarbij verschillende fagencocktails in diervoeder worden uitgetest.

Een tweede luik van het onderzoek bestaat erin de juiste kennispartners te selecteren voor het verder ontwikkelen van de fagenmengelingen en de vermarkting ervan. Als de duivenvoeding aanslaat, wil Pantex kijken of het ook andere pathogenen kan bestrijden met zijn fagentherapie, zoals de alom bekende salmonellabacterie.

Meer info: https://www.pantex.net/ 

Ontwerp & realisatie: Nilsson