Nieuwe behandeling maakt komaf met chronische bursitis

Type project: 
innovatieproject
Subsidiebedrag: 
€ 109.350,-

Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan chronische slijmbeursontsteking of bursitis in een schouder, elleboog, heup of knie. De ontsteking ontstaat meestal als gevolg van overbelasting. CrossRoads2 subsidieert twee bedrijven die de langdurige ziekte met een innovatieve methode willen genezen.  

De slijmbeurs of bursa zorgt voor een wrijvingloze beweging tussen een pees en een bot. Als een slijmbeurs ontsteekt, leidt dat tot zwelling en stijfheid in het gewricht. De ontsteking ontstaat meestal door overbelasting (te veel fietsen, wandelen, joggen, tennissen …) of bij het plaatsen van een heupprothese. Nu de bevolking steeds ouder wordt, zal het aantal patiënten wellicht nog toenemen. Bursitis is een hardnekkige kwaal die vaak een chronisch karakter krijgt.

Zieke cellen vervangen door gezonde

Een ontstoken bursa is moeilijk te genezen. De huidige behandeling bestaat grotendeels uit pijnbestrijding. Medicatie die de ontsteking wegneemt is er niet, en een bursa chirurgisch verwijderen is een risicovolle ingreep die een lange revalidatie vraagt. Binnen het kader van CrossRoads2 ontwikkelen twee bedrijven een nieuwe methode die een bursitis zonder chirurgie kan genezen. De ABLAflexTM gebruikt een gerichte warmtebehandeling die de ontstoken cellen doodt en ze vervangt door gezond weefsel. Zodra de ontstoken cellen en het ontstekingsvocht verdwenen zijn, verdwijnt ook de pijn in het gewricht. De behandeling duurt maar zeven minuten en de patiënt kan dezelfde dag weer naar huis.

Financiële haalbaarheid

De ABLAflexTM werd ontwikkeld door het Vlaamse researchbedrijf Vesalius Medical Technologies, in samenwerking met Unitron, een Nederlandse producent van hoogwaardige medische en industriële apparatuur. Hoewel de eerste klinische tests veelbelovend zijn, moeten de behandeling en het toestel nog op heel wat vlakken worden bijgestuurd: grootte, gewicht, duurzaamheid, gebruiksgemak, productiekost … De partners zoeken een goede balans tussen de financiële haalbaarheid van de ontwikkeling en de noden van patiënten en medisch personeel. Op een bruikbaar apparaat voor de dagelijkse medische praktijk is het dus nog even wachten, maar de partners hopen zo snel mogelijk een eerste model te lanceren.

Meer info: www.vesaliusmt.com en www.unitron.nl  

Ontwerp & realisatie: Nilsson